tirsdag 3. september 2019

Lov om sameie

Lova her gjeld der to eller fleire eig noko saman på ein slik måte at retten deira er rekna i partar etter delings- eller høvetal. Føresegnene gjeld så langt ikkje anna fylgjer av avtale eller serlege rettshøve. Når det ikkje er grunnlag for anna, skal sameigarane reknast for å ha like stor part kvar. Loven har fått en ny regel om at sameiet må ha vedtekter som sikrer at parkeringsplasser som er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne, faktisk gjøres tilgjengelige for personer med slikt behov.


Eksisterende vedtekter som ikke er i strid med denne loven , skal videreføres.

Boligsameiene har ett år på seg til å få på plass en bestemmelse om dette i vedtektene . Av forarbeidene til loven fremgår det at bestemmelsen er ment å avskjære vedtak som strider mot de materielle sameiereglene og lov og rette elles. Ny lov om eierseksjoner trådte i kraft 1. Det betyr at flertallsavgjørelser . Det er flere viktige endringer man bør være oppmerksom på både som utbygger, styremedlem og seksjonseier i et sameie. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har den 16.


Den nye eierseksjonsloven vilvære mye mer informativ om hvem som har vedlikeholdsplikt for hva.

Loven ramser opp hva som er sameiets og den enkelte seksjonseiers ansvar. Dette kan du lese i paragrafene og 33) Ansvaret for å skifte sluk er i den nye loven overført fra seksjonseier til sameiet. I sameier kan det oppstå mange konflikter sameierne i mellom, og for utenforstående tredjemenn kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til sameiet. Jusstorget hjelper med en oversikt over lover og regler som regulerer sameier og råd og tips om hva du bør passe på når du . I mange tilfeller vil det være fornuftig med helt nye vedtekter som språklig er tilpasset den nye loven.


Hvis man lager nye vedtekter er det viktig å ikke endre mer enn det man har lov til. Noen bestemmelser krever nemlig samtykke fra hver enkelt sameier før . Det er selve eiendomsretten til tingen som er delt, ikke bruksretten. Bruksretten vil følge av avtale eller forholdene for øvrig, og hovedregelen er at sameiere skal ha lik rett til tingen i forhold til andel. Mest vanlig er det at noen eier en fast eiendom i sameie. Sameie er i Norge regulert i lov om sameige av 18.


Både bestående og planlagte bygninger kan etter ny lov § seksjoneres når det foreligger rammetillatelse. Per i dag kan nybygg seksjoneres når det er gitt IG, mens bestående bygg kan seksjoners først når det er ferdig utbygget. Rett til å kreve seksjonering.


Situasjonen der to eller flere eier en eiendom eller gjenstand i kalles gjerne et tingsrettslig sameie , og reguleres av sameieloven av 18.

Sameier som har bruksrett til bolig i et . Sameieloven regulerer forholdet mellom partene i et sameie. Som sameier er det viktig å ha kjennskap beslutninger og avgjørelser som krever enstemmighet. Den vil ofte bli basert på areal eller verdi, men loven har ingen regler om fastsettelsen. Sameiebrøken er grunnlaget for fordeling av felleskostnader og i sameier med lokaler er den også bestemmende for stemmeretten, mens i rene boligsameier er det en stemme pr.


Dersom det er flere arvinger, som skal arve etter loven , vil det inntre et slags midlertidig sameie. Arvingene vil etter arvefallet kunne etablere et ordinært tingsrettslig sameie ved å avtale det seg i mellom. Sameie kan oppstå tilfeldig, uten at det har vært ønskelig. Et eksempel på dette kan være at to skjøter til en fast eiendom . Paragrafene i Burettslagslova gjelder som sagt ikke for sameie , som har sin egen lov.


Kort fortalt er det slik at i sameier skal man også ha et møte i året, dette er kalt sameiermøte og ikke generalforsamling. Man kan heller ikke i sameie velge sameiere ut i fra forskjellige kriterier. Denne loven får anvendelse når flere eier noe sammen på en slik måte at retten deres er regnet i delings- eller forholdstall. Det fremgår uttrykkelig av ekteskapsloven § at loven får anvendelse for ting som eies i sameie mellom ektefeller. De siste årene har mange borettslag og sameier tilrettelagt for lading av elbil i forbindelse den raske veksten det har vært i antallet elbiler og ladbare.


Loven har ikke trådt i kraft ennå, men kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har opplyst at det er sannsynlig at loven kan gjelde fra 1. Loven er inndelt i kapitler: Hva loven gjelder, partsforholdet, bruk og utnytting, flertallsvedtak, stell og vedlikehold , utgifts- og inntektsdeling, rett til å avhende part, forkjøp, utløsning av misbruker, bruksdeling, oppløsning, frister og ikraftsettelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.