mandag 18. februar 2019

Isolere kaldloft

Etterisolering av loft. Varmen stiger opp og det er spesielt lønnsomt å ha et godt isolert tak. Vi starter etterisoleringen på loftet hvor det er enkelt å utføre og vil gi de største energibesparelser. Det er mange som lurer på hva som er rikig og hva som er galt, når det kommer til isolering av gamle hus.


Et spesielt populært tiltak er å isolere mot kaldt loft.

Det påvirker ikke utseendet på huset og egner seg godt på gamle bygninger med bevaringsverdig fasade. Bare det gjøres slik at man unngår byggskader. Illustrasjon av trebjelkelag mot kaldt loft uten isolering og dampsperre a) Eksisterende konstruksjon b) Konstruksjonen etterisolert med 3mm mineralull.


Etablering av dampsperre er svært viktig for at etterisoleringen ikke skal få konsekvenser for oppsamling av fukt i bjelkelaget. Slik kan du etterisolere trebjelkelag mot kaldt loft. Du kan etterisolere trebjelkelag på oversiden eller i selve bjelkelaget ved å blåse inn isolasjon eller skifte ut stubbloftsfyll. Det var knusktørt på loftet.


Jeg ville ikke ha gjort noe, annet enn å isolere ferdig.

Dernest ville jeg ha inspisert på kalde dager. Heisann trenger noen rå har lest litt i noen gamle tråder men ble ikke helt klok på dette. Jeg bygger en liten hjemmekino, her skal jeg ha en loftsvifte på kaldloft med to rør ned til kinoen. I tillegg blir det to rør i taket i kinoen, som går via kaldloftet og så ut med friskluft. Hvordan er det best å isolere dette?


Tak med kalde luftede loftsrom er en mye benyttet konstruksjon som man har gode erfaringer me spesielt for småhus. Isolering av takstoler med kaldt loft. Ulempene med en slik løsning kan være brannsikkerheten og inndrev av snø i værutsatte områder. Kalde loft krever at loftsrommet ikke tilføres inneluft som kan. Varm luft stiger opp, og det betyr at den i huset hjemme hos deg ofte ender på loftet.


Det er derfor loftet er det første stedet du bør isolere, for å hindre oppvarmet luft i slippe ut gjennom der om vinteren. Og naturligvis vil også isolasjonen bidra til å holde huset kjølig om sommeren. Jeg vurderer å etterisolere loftet.


Dette er egentlig ikke noe å lure på. Investeringen tjener seg fort inn igjen. De centimeterne du har liggende nå, betyr derimot at du fyrer for kråkene.

Utettheter i etasjeskillet gjør at fuktig luft finner veien opp på kaldt loft. Grunnen til at det går galt, er at fukt fra rommene under stiger opp på loftet, som nå er blitt kaldere på grunn av bedret isolasjon. Der oppe fryser fukten. Kalde tak – skråtak– har utvendig nedløp og må derfor ha lufting under tekkingen for at snø på taket ikke skal smelte, renne ned til raften og fryse til is. Kalde tak kan ha isolasjonen i takplanet mellom sperrene, eller en kan isolere i golvplanet, og dermed ha et kaldt loft.


Ventilasjonsanlegget har aldri vært i bruk. Det gamle taket hang som en hengekøye og det er derfor blitt lagt nytt tak som. Man må kanskje på noen steder fjerne deler av den gamle isolering for å få klarhet i det. Finnes det dampsperrer som gjør at fukten ikke vandrer opp til loftet?


Hvor er de store varmelekkasjene i dag? Ved å tenne lamper i etasjen under og gå opp på et mørkt loft kan man se hvor lysstrimer trenger gjennom, . Snekker Otto viser deg hvordan du enkelt kan etterisolere loftet ditt. Noen centimeter ekstra isolasjon.


Innblåsing av Glava på loft i nytt hus, med tett kald loft med diffusjons åpen tak papp. Legge på opplektet taktekning raskt. Tørke treverk ved å ventilere med noe .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.