tirsdag 6. mars 2018

Fordrøyningsbasseng overvann

Fordrøyning av overvann fra urbane områder. Unngå overbelastning av avløpsnett og vannveier (bekker, grøfter ol). Redusere risiko for kjelleroversvømmelser. Slik forebygges flomskader.


Anvisningen omhandler hvordan man gjennomfører tiltak lokalt og utformer anlegg for å ivareta overvann på en god måte.

Eksempler på slike anlegg er grøfter og beplantning for infiltrasjon og rensing av overvannet , fordrøyningsmagasin og dammer. Prinsippene og metodene som forklares i denne anvisningen omfattes av . De tradisjonelle metodene erstattes med mer moderne løsninger som krever mindre plass og har større kapasitet. På grunn av egen produksjon kan vi raskt og enkelt levere spesialtilpassede anlegg der man opprettholder god funksjon samtidig som det er kostnadseffektivt. Vi produserer overvann – og fordrøyningsbasseng. Tiltakene for å håndtere overvann kan grovt sett deles inn i tre grupper, som vist i denne figuren.


Regnbed er en plantet forsenkning i terrenget som tilføres overvann for fordrøyning, infiltrasjon og rensing.

Dette bassenget har samme funksjon som et åpent fordrøyningsbasseng. Tørre grasareal som fylles ved intens nedbør. Dimensjoneres for oppholdstid på timer.


Innfiltrasjonsbasseng –. Fylkesmannen har tidligere stilt krav til overløp som sier hvor stor andel overvann det må være i tilløpet til overløpet. Betongrør i bakken er den løsningen som har vært mest brukt, men også rør i andre typer materialer og varianter av tanker, . Trinn 3: Større vannmengder bortledes via renner, kanaler og overflatefall dit hvor det er tilstrekkelig plass for flomsikker håndtering, enten ved infiltrasjon, fordrøyning eller videreføring til naturlig resipient. Overvann på store parkeringsareal. Reduksjon av innvendig areal: Kun.


Som det fremkommer av illustrasjonen nedenfor har Qmax-V betydelig høyere skjærspenning enn tradisjonelle . BASAL V DRIVER KONTINUERLIG INNOVASJON OG PRODUKTUTVIKLING INNEN VA. Alle produktene lages i betong med 1års levetid. Behovet for fordrøyning er størst i urbane områder . Ofte er det et krav at tilførselen av overvann til det kommunale avløpsnettet skal minimaliseres.


Når grunnforholdene tillater infiltrasjon er det mulig å tilbakeføre overvannet lokalt.

Ofte stiller kommunene strenge krav mht. Bruk av betongrør har vist seg som det beste alternativet de fleste steder og kan tilpasses volumer fra noen få m³ med mindre rør og til store magasiner på flere . Basal infiltrasjonsanlegg kan leveres. Renner, kanaler og bekker.


For å lede avrenning til lokalt eller sentralt infiltrasjonsområde, fordrøyningsmagasin eller resipient, bør det vurderes åpne overvannsløsninger, som bidrar til infiltrasjon, fordrøyning og rensing av overvannet underveis. I slike regnbed kan overvann dreneres til nedgravd fordrøyningsmagasin via overløp, og fordrøyningsmagasinet utrustes med strupet utløp. Plasseringen og formen på regnbedet av betong vil gi en fordrøyning før vannet går i sluket, overvannet kan også infiltreres via perforeringer i bunnen på kassen.


Utarbeidelsen av veilederen er basert på oppdatert kunnskap om overvann , eksempler fra en rekke konkrete. Følgende hovedmål legges til grunn for håndtering av overvann i bebygde områder: Forebygge. Flerbruk av skateanlegg til flomkanal og fordrøyningsbasseng i Roskilde. Veilederen om lokal overvannsveiledning for Jæren vannområde dekker områder med og uten naturlige muligheter for infiltrasjon av overvann i. Det finnes flere alternative løsninger for lokal håndtering av overvann.


En stadig mer populær løsning er grønne tak, der vegetasjon på taket tar opp deler av vannet når det regner og holder på det til det fordamper vekk. Andre løsninger er fordrøyningsbasseng og regnbedd. Elementene trekkes sammen av pressbolter og fugene blir tettet uten mørtel eller annen tetningsmasse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.