onsdag 3. mars 2021

Reparasjon av gamle vinduer

Gamle vinduer kan se slitne ut. Maling flasser og kanskje er det råte i noe av treverket. Ikke noe av dette er umulig å sette i stand!


Erstattes gamle vinduer med nylagde kopier, er det ikke sikkert at investeringen svarer seg i forhold til å restaurere originalvinduene. Tar du vare på gamle vinduer , bevarer du ikke bare gammelt håndverk og ivaretar husets uttrykk, du kan også spare mye penger hvis du reparerer de gamle vinduene selv.

Har du noen egnede redskaper, er det meste en grei oppgave når det gjelder rehabilitering av gamle vinduer , sier Fjeldheim, som er generalsekretær i Fortidsminneforeningen. Han holder kurs i vindusreparasjon , blant annet, og har en generell innstilling til gamle, brukbare ting: De bør holdes ved like og . Har du et hus hvor vinduene har stått i hundre år, tyder mye på at de vil tåle å stå der i hundre år til. Derfor kan det være mer lønnsomt å reparere de gamle vinduene enn å kjøpe nye. Her kommer oppskriften!


Det er jo ikke alltid like enkelt å ta stilling til når en bør reparere og utføre vedlikehol og når det er mest hensiktsmessig å bytte ut de gamle med nye vinduer. Med våren i anmarsj er det snart høytid for hjemmefiksernes prosjekter - så hvorfor ikke belyse noen ulike vinklinger og få frem ulike meninger om . Ved restaurering bevarer man et vesentlig bygningselement som har stor verneverdi – i tillegg til at man slipper inngrep i fasader og listverk.

Et rimelig tilbud om utskifting av vinduer i eldre bygg, tar sjelden hensyn til verdien av originale foringer og . Ulike stilepoker har særegne karaktertrekk og det kan være vanskelig eller umulig å finne gode alternativer. Det kan også være bedre å vedlikeholde og reparere enn å bytte ut treverket til vinduene fra et miljøperspektiv. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.


Ikke kjøp nye vinduer , fiks de gamle. Det er bra for miljøet, pengeboka og det blir veldig fint! Punktene nedenfor tar for seg noen av de mest vanlige skader og problemer man finner på gamle vinduer. Glipper mellom kitt og glass kan lage mye skade på kort tid – spesielt på vinduets bunnramme. Oftest må det gamle kittet fjernes, falser må grunnes og rutene kittes . På gamle vinduer er glasset ofte kittet fast.


Med tiden går kittet i oppløsning, og så må du skifte det ut. Enten med kitt i patron eller med kitt som legges på med en kniv. Det siste er lettest, men begge deler forlenger vinduets levetid. VIDEO: Et gammelt sprossevindu kan holde ufattelig lenge, hvis det kontinuerlig males og vedlikeholdes, som maleren viser her.


Hver torsdag gir VG og VGTV deg enkle snekkerråd. VARERAMMER En svakhet ved enkle (altså: bare ett lag glass) gamle vinduer , er at de har en relativt lav varmeisolasjonsevne. Heldigvis er det flere måter å forbedre denne evnen på.

I mange tilfeller har man på et eller annet tidspunkt satt inn varevinduer (kalles også: forsatsvinduer) – det kan ha vært da vinduet var nytt , . Det er ikke bare estetiske og kulturhistoriske verdier man bevarer på den måten, men hvis man ser det i et lengre perspektiv er det også en lønnsom investering. Dette er fordi treverket i gamle vinduer ofte har en kvalitet som en vanskelig å finne i dag. Glassarbeid - Større fritids- og eneboliger med spesielle behov - Standard hyttedører og vinduer - Spesialproduksjon og prosjekter. VINDUSRESTAURERING Det er en fakta at gamle vinduer ofte var laget av kjerneve og dermed var naturlig impregnert.


Noen ganger kan det være argumenter og grunner for å ta vare på . Vi hjelper deg med anbud på reparasjon. Anbudstorget setter deg i kontakt med lokale leverandører i Nord-Trøndelag. Antikvariske retningslinjer er utarbeidet for at vedlikehol reparasjon skal følge visse normer som sikrer at de fleste bygningsdelene og bygningsdetaljene tas vare på og at eventuell tilbakeføring blir så.


Mange gamle hus har råte- og fuktskader på det utvendige panelet, spesielt nederst på veggen og rundt vinduene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.