mandag 14. desember 2020

Statens strålevern radonkart

For første gang er det utviklet et nasjonalt kart som viser hvilke områder i Norge som kan være mer utsatt for radon enn andre. Flere typer kart og data kan benyttes for å vurdere hvor radonutsatt et område er. I boksen under finner du lenker til temasider .

Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er. Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Statens strålevern har utviklet et nasjonalt aktsomhetskart for radon. Statens strålevern har sammen med Norges geologiske undersøkelse (NGU) laget helt nye aktsomhetskart for radon som dekker hele Norge.


Det er et forskningssamarbeid mellom NGU og Statens strålevern som har resultert. Både radium og radon er datterelementer av uran, som finnes i varierende . I Norge finnes alunskifer hovedsakelig i Akershus, Oslo, Opplan Buskerud og Hedmark, og Statens strålevern har sammen med NGU nå . Her kan du lese om hvordan NRK brukte åpne data fra Statens strålevern/NGU og SSB for å finne ut at rundt 10bolighus i Norge ligger . Du kan velge mellom flere standardkart i Kart-fanen eller sette sammen egne kart basert på temalag i Lag kart-fanen. Les mer om radon på nettsidene til Statens strålevern .

Statens strålevern har gjort målingar i Hallingdal som viser at det i mange . Statens strålevern sine anbefalinger for radon. Statens strålevern anbefaler at radonnivåer holdes så lave som mulig i alle bygninger, og at . For høyt nivå av radon i inneluften gir økt risiko for lungekreft. Aktsomhetskartet til Statens strålevern er basert på inneluftmålinger av radon og på kunnskap . Radon er medvirkende årsak til om lag 3lungekreftdødsfall årlig i Norge. Disse kartene er mer detaljerte enn de nye aktsomhetskartene fra Statens strålevern.


Radonkart for alle kommunene i Hallingdal kan lastes ned fra Miljøretta . Statens strålevern har gjennomført målinger av radon i inneluft i kommunen. Resultatet av målingene framgår av strålevernets rapport Kartlegging av radon i . Studiene viser veldig store variasjoner selv over små geografiske omeråder, der selv nabohus kan ha veldig forskjellige nivå av radon. Statens Strålevern anbefaler å utføre radonmålinger i egen bolig, mens man i. Se Statens Strålevern for mer informasjon om radon og hvordan målinger skal . Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes naturlig i berggrunnen.


Statens strålevern anbefaler at du gjør tiltak dersom vannet ditt har et . Dannes kontinuerlig i berggrunnen fra uran. Illustrasjon: Statens strålevern/Monica Egeli .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.