fredag 11. desember 2020

Radon målinger

Den eneste måten å finne dette ut på er å måle. Resultatet av en sporfilmmåling gir et gjennomsnittlig radonnivå over. Ingen informasjon er tilgjengelig for denne siden.


Ordet radon skaper sug i magen hos de fleste, og det med rett. Radon i inneluft gir over tid en økt risiko for lungekreft.

Statens strålevern anbefaler alle å sjekke og måle radon i boligene sine. Unntaket er de som bor i høyere etasjer i blokkleiligheter. En spørreundersøkelse Strålevernet nylig gjennomførte . Mange frykter radon , den kreftfremkallende gassen som finnes naturlig i bakken mange steder i Norge. Dette er det flere firmaer som utnytter.


Nå advarer Forbrukerrådet mot useriøse aktører. Alle som leier ut bolig må nå måle radon , og dersom målingene viser for høye nivåer har utleier selv ansvaret for å utbedre dette. Det må også dokumenteres at tiltakene har hatt tilstrekkelig effekt, og alt må være på plass innen 1.

Radon er i verste fall dødelig, likevel måler altfor få nordmenn radon hjemme. Du bør måle i vintermånedene. Slik måler du radonnivået. Alle boligeiere bør måle radon. Alle skoler og barnehager må måle radon.


Sporfilmen kan bestilles via internett og. Det bør måles radon på arbeidsplasser. Man trenger vanligvis ikke måle i oppholdsrom fra og med tredje etasje over bakkenivå.


Det betyr at hvis du bor i en leilighet trenger . Målesesongen starter fra midten av oktober til midten av april. Endringer i vær og temperatur gjør at radonnivået varierer fra dag til dag og uke til uke. Det er også derfor viktig å måle nivået over to måneder. KURS 3: Kurset gir en praktisk fordypning i målemetoder. Kjenner din kommune de lokale risikoområdene for radongass?


Gjennom regelverk er det satt krav til kartlegging av radon og radonsikring av bygningskonstruksjoner. Måle radon er noe alle bør gjøre.

Her finner du informasjon om hvordan måle radon , hvorfor det er helseskadelig og hvordan du selv enkelt kan måle radon på egenhånd. Utleieskolen: Alle utleieboliger må ha målt radon i løpet av dette året. Målinger må gjøres om vinteren, derfor haster det! Du kan også få skattefradrag for utgiftene. Forhøyede radonverdier øker risikoen for lungekreft.


Kommuneoverlegen anbefaler derfor at alle som har bolig med oppholdsrom i de. Strålevernet vurderer at bygninger som arbeidsplasser, skoler, barnehager, . Gjøvikregionen helse- og miljøtilsyn tilbyr i samarbeid med firmaet Eurofins Radonlab rimelige radonmålinger. Radonmålinger kan utføres både i luft, vann og i byggegrunn.


Radon er en usynlig og luktfri radioaktiv gass som dannes i berggrunnen. Det er enkelt å måle radon , og dersom radonnivåene skulle vise seg å være for høye, finnes det effektive radonreduserende tiltak. Det er byggeier som har ansvar for å måle radon og gjennomføre tiltak i barnehage og skole. Leder av skole eller barnehage plikter å gi informasjon til foresatte dersom det foreligger bevis på høye radonverdier.


Miljørettet helsevern krever radonmålinger før godkjenning av virksomhetene etter Forskrift om miljørettet . GJØVIKREGIONEN HELSE- OG MILJØTILSYN tilbyr i samarbeid med firmaet Eurofins Radonlab AS rimelige radonmålinger , tilbudet gjelder for husstander i Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Nordre Lan Søndre Land og Gran kommune. Forutsetningen for rabatten på over , er at måleresultater gjøres tilgjengelige for . Rapporten viser at enkelte områder har verdier som tilsier at det bør foretas målinger i alle boliger. Disse områdene er grovt regnet: Sætre og.


Fylkesmannen i Oppland tvinger Lillehammer kommune til å oppgi måleresultater for enkeltboliger til alle som måtte ønske det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.