onsdag 11. september 2019

Radon i boliger

Fagstoff: Vi kan utsettes for ioniserende stråling daglig selv om vi ikke jobber med dette, ved at det forekommer radon i boligen. Ingen informasjon er tilgjengelig for denne siden. Ordet radon skaper sug i magen hos de fleste, og det med rett.


Radon i inneluft gir over tid en økt risiko for lungekreft. Finner du boligen din i et radonutsatt område, eller er du rett og slett bekymret for radon ?

Radon er en usynlig, luktfri og radioaktiv gass. Den dannes kontinuerlig i jordskorpa og gassen kan sive inn i boliger og bli potensielt farlig for oss. Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier det hvert år er rundt 3nordmenn som får lungekreft på grunn av radongass i boliger.


Alle boligeiere bør måle radon. Statens Strålevern oppfordrer alle til å måle radonnivåene i boligen. Tiltak mot for høye verdier kan gjøres enkelt og rimelig, men ha stor . Lokus er Aschehougs portal for digitale læremidler.

Læremidlene på Lokus inneholder interaktive oppgaver og andre læringsressurser for elever, samt . En høj koncentration af radon i indeluften øger . Gjennomsnittlig radonkonsentrasjon i norske boliger er høyere enn. Det er internasjonal enighet om at eksponering for radon i boligen også gir økt risiko for. Rundt 3får lungekreft fra radon i boliger hvert år. Private utleiere har plikt til å måle om radonnivået er farlig høyt – men ingen har oversikt . En reduksjon av radon i boligen er også et viktig tiltak for å redusere risikoen.


Heldgvis er det ofte enkle grep som skal til for å stenge gassen ute av boligen din. Da må du som byggeier måle radon så raskt som mulig. Kartet viser radonforekomster i . Dersom målingene viser for høye nivåer, har utleier ansvar for å utbedre dette. Innstrømming av radon fra grunnen gjennom bygningskonstruksjonen er den viktigste kilden til radon i norske boliger. Tre forhold er avgjørende for utstrømning . Bestill måling av radon i huset ditt.


Få oversikt over mengden av radon i boligen med sporfilmer fra Radonova.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.