tirsdag 19. februar 2019

Sopp i kjeller

Fukt i kjeller skaper den karakteristiske kjellerlukten. Den er igjen et tegn på at det er på høy tid å utbedre fuktproblemet i boligen. Råtesopp svekker konstruksjonene.


Mange kjellerrom har fuktskader og generelt et fuktig klima. Muggsopp vokser bare hvis luftfuktigheten i . Særlig i kjellere som innredes som oppholdsrom kan det oppstå alvorlige sopp - og fuktskad.

Har du tenkt over at ting du har i kjelleren kan være en bidragende årsak til muggsopp , fuktskader og dårlig inneklima i huset ditt? I kjelleren som vi holder på og renovere har det plutselig kommet en hvit sopp som ser ut som hvite fibre. Denne delen av kjelleren er over bakkenivå, den delen som det er tatt bilde av her har trappen på utsiden opp til hovedingangen på andre siden. Trappen er lukket så jeg får ikke inspisert hvordan det . Den som lukter gammel kjeller er den mest vanlige. Den er normalt ikke synlig og er ikke farlig for mennesker.


Er det derimot hussopp har du et problem. Hussopp ser ut som hvit bomull, . Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam anbefaler folk å sjekke både loft og kjeller for muggsopp og fukt.

I vinter har det vært mye kondensproblematikk. Takkonstruksjonene blir kalde og loftet blir kaldt. Stikk hodet opp på loftet og vurder - er det mørke flekker? Lys langsmed takbordene, så har du full kontroll, . Fakta om muggsopp fra IKTAS.


Hva er muggsopp , og hvor finner vi den. Hva gjør jeg hvis jeg oppdager muggsopp i boligen. Mikroorganismevekst ved fuktskader gir også skadelige giftstoffer, såkalte toksiner.


Mykotoksiner fra muggsopp setter seg i tekstiler, treverk, møbler m. Vi har to typer soppsaneringer i hus. Sanering av sopp som lager råte. Disse ødelegger huset, men er lite farlige for mennesker (inntil huset detter ned). Huset er vell år gammelt. Rommet det dreier seg om har tidligere vært et bad.


Har enda ikke prøvd å tatt ned . Ifølge Norstein, holder det I utgangspunktet å ta en fuktighetssjekk og se etter sopp og råte én gang om året – og da bør du unngå å gjøre det på den fuktige tida av året. Man bør ha med en fuktmåler. Og det er ikke sikkert at du skal måle på den mest fuktige tiden av året: Kjeller og krypkjellere er fuktigst på .

Over til husets laveste etasje: Har du en vanlig, tradisjonell kjeller med boder må du bruke nesa og lukte. Se etter saltutslag og fuktmerker opp mot etasjeskillet. Ta med kniv eller syl, og kontroller trematerialenes oppleggespunkt på muren. Har du krypkjeller, så bør denne inspiseres minst én gang i året, . Under de rette betingelsene kan tømmersoppene forårsake stor ødeleggelse på treverket. Tømmersopp (Antrodia sp.) representerer flere forskjellige porehussopper som gjenkjennes ved hvitaktig fruktlegemer, gjerne puteformede og med fine porer på undersiden.


Det er sjelden vi ser fruktlegemene i hus. Bruk impregnert treverk på steder som er spesielt utsatt for fuktighet. Ikke bruk kryprom og krypkjellere til lagring av materialer eller lignende.


Sørg for tilstrekkelig ventilasjon, særlig i kjeller og krypkjeller. Vi trives godt, men nå synes vi det lukter litt innestengt med en snev av lukt av gammel kjeller. Påvisning og fjerning av muggsopp.


Vekst av muggsopper på flater kan først vise seg som en lett misfarging av overflaten, for eksempel flekker med gråtone i maling. Ved slik misfarging av tapet eller på maling på glassfiber etc kan det finnes muggsoppvekst i limet på baksiden. Etter hvert kan det komme synlig vekst av . Når du daglig lever i et miljø med lukt av fukt og sopp så vil du etter hvert ikke kjenne lukten. Er du i tvil, et tips er å la andre ta en luktetest. Husk at ba kjøkken og kjeller er mest . Mistenker du fuktproblem og har kjeller, kan du gå ned dit og lukte.


Såkalt kjellerlukt kjenner de fleste igjen. Den kan være et tegn på fukt som angriper organisk materiale, men behøver ikke å bety det. Hvis du derimot kjenner lukt av muggsopp i kjelleren , bør du reagere, sier Zachariassen.


Hvis du har muggsopp i boligen er det viktig at den fjernes raskt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.