fredag 11. november 2016

Nano teknologi

Sivilingeniørutdanningen i nanoteknologi er en 5-årig utdannelse ved NTNU i Trondheim. Studiet er basert på et tverrfaglig opplegg der fysikk, kjemi og matematikk i kombinasjon med teknologirettede emner innenfor elektronikk og materialer. De første to årene får studentene en introduksjon til nanoskalasystemer, . Et eksempel på slik kontroll . Feltet er av natur tverrfaglig og betegnelsen nanoteknologi brukes, til dels med ulik betydning, i fysikk, kjemi, biologi, medisin og materialvitenskap. Disse feltene har alle hver for seg over lengre tid drevet med forskning og anvendelser på nano-nivå, det nye de siste årene er å samle alt nano-relatert i ett begrep på tvers av .

Fant flere tusen år gammel beskjed på baksiden av leirbit. Bufret Lignende Det endelige målet er å bygge en kunstig celle fra bunnen av. Et nytt verktøy avslørte at det også stod noe på baksiden av keramikkflaket som hadde stått på museet i år. De er knøttsmå og blir ofte . Normalt begrenser man begrepet til å gjelde strukturer mindre enn 1nm. På samme måte som vi bruker meter og centimeter, kan forskere måle små nanopartikler i nanometer.


Nanoteknologi benyttes for å konstruere, manipulere og anvende materialer og systemer . Men da nytter det ikke med vanlig linjal.

For å få én nanometer må du dele opp en millimeter i én million småbiter. En nanometer rommer nemlig ikke mer enn 5–atomer. Bachelorstudiet i nanoteknologi skil seg frå dei meir tradisjonelle bachelorstudia i fysikk, kjemi og molekylærbiologi ved at du lærer korleis desse faga spelar sama for å skape grunnlaget for nanovitskap og kva nanoteknologi er og kan gjere for oss. Du lærer om samanhengane som gjeld i naturen når vi har partiklar som er . Hvor finner jeg nanoteknologi ? Har jeg nanoteknologi i hus?


Hvordan oppstår de unike egenskapene? Hva slags inspirasjon finnes i naturen? Hvilke utfordringer møter man på nanonivå?


Kommer nano-robotene, og kan de komme . Søk på Samordna opptak, med elektronisk identitet fra MinID. Norges studentportal - studentliv - utdanning - karriere. Materialer sammensatt på nanonivå får nye egenskaper. Amalie hadde sommerjobb på det hypermoderne laboratoriet til Senter for materialvitenskap og nanoteknologi ved UiO.


Der bidro hun til å lage bedre og mer effektive solceller, og fikk styrket drømmen om å bli forsker. Forsker seg gjennom sommeren 14. Live og Adrian studerer materialer, . Noen stoffer endrer seg og får spesielle egenskaper når de er lagd av ørsmå partikler, såkalte nanopartikler.

Er du interessert i mikro- og nanosystemteknologi? Se hvordan vi beskriver nanoteknologi og søk våre studier nå. I dette foredraget vil det bli gitt en introduksjon til hva man forstår med nanoteknologi , hvilke teknologiske fremskritt som har muliggjort nanoteknologi , og gi en del eksempler på områder hvor man forventer at . SINTEF utvikler løsninger der nanoteknologi anvendes til å fremstille materialer med forbedret eller ny funksjonalitet innenfor et bredt applikasjonsområde, men spesielt innen prioriterte områder som energi, miljø, helse, naturressurser, IKT og elektronikk og bioteknologi.


Nanoteknologien gjør at naturens atomer og molekyler kan utnyttes for å utvikle materialer, komponenter eller systemer med nye eller forbedrede egenskaper. Teknologien kan dermed bidra til nyvinninger innenfor de fleste samfunnsområder. Det er imidlertid behov for økt kunnskap om hvilken effekt . Disse egenskapene avviker fra større strukturer bygget opp av samme stoff, molekyl eller atom.


For eksempel kan nanopartikler av et stoff være mye mer reaktivt enn i større strukturer. Både sølv og gull oppfører .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.