torsdag 19. mai 2016

Bygningsloven

Departement, Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Dagens plan- og bygningslov ble vedtatt 27. Sentrale deler av loven trådte i kraft 1. Folk søker også etter Ny plan- og bygningslov settes i kraft 1. For offentleg sektor Arealplanlegging . Plan- og bygningsloven inneholder regler for arealplanleggingen i Norge og er derfor sentral i miljøforvaltningen.

Det betyr at den i utgangspunktet gjelder for alle typer virksomheter og byggeprosjekter. Loven er såkalt sektorovergripende. Unntak gjelder likevel for noen praktisk viktige tiltak, blant annet offentlige veianlegg, . Ansvarlig departement er Kommunal- og. Ajourført med endringer, senest 14. Forarbeid til loven fra departementet.


Boken gir en fyldig og praktisk oversikt over loven med tilhørende forskrifter og rettspraksis. Boken vil være et praktisk hjelpemiddel for alle som arbeider med plan- og bygningsrett, for eksempel eiendomsutviklere, arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, kommuner, statlige fagmyndigheter, advokater og dommere.

Menneskers bruk av areal er den største trusselen mot naturmangfoldet, og nesten alle vedtak om arealbruk gjøres i kommunene. Når kommunestyrer over det ganske land skal velge om de vil si ja eller nei til . Det KS er kritisk til er forslagene som kan svekke kommunenes rolle som planmyndighet, for eksempel ved at de rokker ved maktbalansen mellom kommunen og utbygger. Alminnelige bestemmelser.


KS støtter mange av forslagene som er på høring. Fastsetting av vedtekt. Kart og stedfestet informasjon.


Ved vedtak av ny plan- og bygningslov ble forholdet mellom konsesjonsbehandling og planbehandling av energianlegg endret for å sikre en mer effektiv saksbehandling. Her omtales kort de nye juridiske rammer og gis noen råd om den praktiske behandling av slike saker. Norsk Eiendom har et langsiktig arbeid for å bidra til mer effektive og forenklede planprosesser.


I dette arbeidet har vi et godt samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Stortinget har nylig behandlet KMDs forslag til endringer i plan- og bygningsloven. En rekke endringer som . Plikten gjelder enhver overtredelse av saksbehandlingsregler og materielle bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven. I strid med regulerings- og kommuneplaner, byggesaksforskrift, byggteknisk forskrift. Bygget uten eller i strid med byggetillatelse.


PBL er sektorovergripende og legger premissene for all arealutnytting. PBL skal samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.

PBL er en felles plattform for arealdisponering. Det er ikke regler om samordning og forrang mellom havressursloven og plan og bygningsloven. Begge lover gjelder side om side. Plan og bygningsloven (Pbl) er kommunenes viktigste verktøy for å få til helhetlig samfunnsplanlegging.


Gjennom dette lovverket og . Innstramningene i plan- og bygningsloven til tross, statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at antall dispensasjoner har økt de siste ti årene. Reglene for hva som skal til for å få dispensasjon er uklare og åpner for bruk av skjønn. Ingen har egentlig krav på dispensasjon, og skjønnet varierer fra kommune til kommune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.