fredag 22. januar 2016

Fjerne mose fra takshingel

Oppdaget i dag når jeg gikk over til naboen og studerte mitt eget tak at det er ganske mye mose på takshingelen. Fjern det du kan med en kost før du påfører, løsner lettest når mosen er helt tørr. Takshingel og vannbord har en begrenset levetid. Firmaet Würth lager brede tettebånd i kobber, og Wütop møne-valmebånd skal ta knekken på mosen og motvirke fuktskader, og tette rotsystemet til alt som vil gro. Alle tak uansett type er utsatt for mose.


Spray på evt en mose - og grønskefjerner på utsatte steder.

Følg anvisningen på emballasjen. Etter at mosen er blitt brun vil deler . Rensing av flaten skjer deretter ved bruk av middel mot grønske og mose. Se egen bruksanvisning fra leverandør. Høytrykksspyler må ikke benyttes på asfalt takbelegg.


Mange opplever at det gror godt med mose på taket. Fjern mosen effektivt og på mest mulig skånsom måte. Taket bør sjekkes to ganger i året. Dette skal du se etter.

Når høsten nå kommer, bør du fjerne løv og annet rusk fra sluk og renner. Ser du sprekkdannelser i overflaten av shingel , eller spikere som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge taket på nytt. Når kan du ikke legge ny takshingel oppå gammel shingel ? Dersom man ønsker å legge ny skrå på andre typer må man først fjerne den gamle shingelen før man legger på ny. Fjerning av lav og mose gjøres med kost og deretter en blanding av klor og vann med forholdet 1:4.


Båndet festes langs mønet på huset, og det er viktig å børste godt før du limer på båndet. Godt vedlikehold kan forlenge levetiden på taksteinen. Det ene taket ser fortsatt helt nytt ut, det andre er nesten gjengrodd av mose og lav.


De vil ikke ta ansvar for mosen , og sender ham i stedet dokumenter om vedlikehold. Har en del mose på skyggesiden på taket. Fjerne mose av takshingel på side av taket (ca. m2). Den siden det er mose på er på motsatt side av det du ser på bildet.


Det er etasjer ned på denne siden av take. Hustak belagt med ru takstein eller shingel gir ofte grobunn for mose ! Avrenning fra en ny smart skinne montert på toppen av mønet vil fjerne eksisterende mose etter noe ti og hindrer at ny mose , gress, alger og mugg dannes. Du slipper skraping eller spyling.


BESLAGET GJØR JOBBEN FOR DEG! Påvekster på taket er ikke bra, og det kan også være en årsak til at takstein sprekker. Overlappende flak av takpapp?

Faren min sliter med det der, og har prøvd både mosefjerningsmidler man sprer ut over taket, og kobbertråd langs mønet, men . Mosegrodd tak ser lite . Hvordan rengjøre taket? På papp- og shingeltak må du være ekstra forsiktig og kun lett skraping. La ikke mosen samle seg i rennen, men fjern den. Takstein og skifer kan rengjøres med høytrykksspyler, for de tåler det. Da har du ganske sikkert også en del mose på taket, hvis du ikke har vært flittig med skrape, børste eller høytrykkspyler.


Fjerner du det grøvste først med høyttrykkspyler eller andre mekaniske metoder, vil det uansett ta kortere tid. Shingel har lang levetid. Passer du på å fjerne mose og ellers vedlikeholde taket litt med jevne mellomrom, får du et tak som varer lenge. Den er lett å rengjøre og tåler at du går på den. Ved riktig montering og vedlikehold kan du ha shingelen i minst tretti år før du må bytte den ut, sier . Jeg har et lite uthus med firkantet pyramidetak med takpapp- shingel.


Og jeg har en nydelig moseflora på den nordvendte fjerdedelen, og ikke på de tre andre, de er helt bare. Jeg syns dette er så pedagogisk at jeg ikke har hjerte til å røre mosen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.