tirsdag 20. oktober 2015

Rømningsvei vindu

Teknisk forskrift krever sikkerhet ved brann. Fra enhver branncelle for varig opphold skal det være minst to rømningsveier. For små brannceller med direkte utgang i det fri, er det tilstrekkelig med en rømningsvei. Du kan her lese om kravene til rømningsvei. Bredden skal være minst 50cm , og høyden minst 60cm.


Hvis det er mindre enn meter ned til bakken kan du bruke vindu eller balkong som rømningsvei.

Summen av bredde og høyde skal være minst meter. For hver etasje skal minimum annethvert rom . Eg vil lage soverom i kjeller under bakkenivå, og lurer på hvilke krav det er til vindus åpning. Vinduet bør ikke være takvindu.


Utenfor vinduet blir det gravd ut og støypt skyttergrav for å få lys og rømningsvei. Hvilke mål må det da være på denne skyttergrava for at åpningen skal bli godkjent . Jeg bor på en internatskole og har ett alenerom. Hoveddøren leder ut til en lang gang, der det er langt til hovedutgangen.

På rommet finnes det et vindu , men det er sperret igjen med en lås. Hvis det begynner å brenne ved døren har jeg altså ingen vei ut, . Alternative rømningsveier. Avstanden fra nedkant av vinduet eller fra balkongen til planert terreng kan maksimalt være meter. For å få et vindu godkjent som rømningsvei , skal det i et hvert enkelt tilfelle søkes om å få tiltaket godkjent. Det er flere faktorer som spiller inn.


Denne anvisningen gjennomgår tilrettelegging for rømning via vinduer. For at et vindu i kjelleren skal regnes som rømningsvei , må det i åpen tilstand ha en fri bredde på minst centimeter og en fri høyde på minst centimeter. I tillegg kan ikke rømningsvinduet være mer enn en meter over gulvet, med mindre du har en fastmontert benk eller lignende under vinduet. Byggverk skal prosjekteres og utføres for rask og sikker rømning og redning, og vinduer som skal kunne brukes som rømningsvei må oppfylle kravene som Byggteknisk Forskrift (TEK 10) stiller.


Her kan du lese mer om kravene til et rømningsvindu. Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Krav til rømningsvei i en bolig – hvilke regler gjelder? Boliger med flere bebodde etasjer må ha alternative rømningsveier i tillegg.


Branntrapp, nødutgang, dører og vinduer. Boligrom i kjeller må enten ha direkte ut- gang til det fri, eller vindu som tilfredsstiller kravene til rømningsvindu. Det bør være rømningsvindu i alle soverom og ellers i annethvert oppholdsrom.

En lysgrav foran kjellervinduet kan gjøre det mulig å sette inn større vindu og utnytte kjelleren til oppholdsrom. Lysgrav Lysgraver foran. Regelen her er at den innvendige vindusåpningens lengde pluss bredde ikke skal være mindre enn meter. Anvisningen viser oppbygning av . Samtidig skal innvendig vindusåpning være minimum 0.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.