fredag 26. mars 2021

Sameieloven forkjøpsrett

Sameierne har forkjøpsrett. Mange eier noe sammen med noen andre. Når to eller flere eier noe sammen foreligger det et sameie mellom eierne.


Dersom en del av en eiendom skal overdras vil de øvrige sameierne i eiendommen som utgangspunkt ha forkjøpsrett etter sameieloven. En slik avtale kan gå ut på at det ikke .

En sameier kan selge sin andel. Men de andre sameierne har da forkjøpsrett. Dette gjelder ikke ved realsameie. Her kan sameieparten som hovedregel bare overdras . Disse interesser er ivaretatt gjennom reglene om forkjøpsrett i sameieloven § 11. I sameieloven § annet ledd finnes det et unntak fra hovedregelen . Andel av sameiet, hvor det følger av sameieloven at de andre sameierne har forkjøpsrett.


Andel i borettslag, hvor boligsameie eller andre har forkjøpsrett som følger av vedtektene.

I andre tilfeller kan det for eksempel være avtalt mellom søsken i forbindelse med salg av hytte eller fritidsbolig. Forkjøpsretten kan gjelde hele . At det fremsettes et krav om oppløsning av et eiendomssameie, behøver dermed ikke å føre til at eiendommen selges til . Avtalen arvingene har inngått overstyrer sameieloven og blokkerer muligheten for at noen av arvingene kan kreve sameiet oppløst og hytta solgt på det åpne markedet, kom retten frem til. De fikk imidlertid ikke medhold i at avtalen ga alle forkjøpsrett ved overføring av en sameieandel innad i en familiegren.


Jeg eier en hytte i sameie med en barnløs tante med en halvpart hver. Nå har hun overført sin andel til en nevø av sin samboer. Jeg er av den oppfatning at jeg har forkjøpsrett til andelen. Det fremgår av lov om . Medeierne har imidlertid beskyttelse ved sameielovens regler om forkjøpsrett.


Unntatt fra dette er sameierettigheter som tilligger en fast eiendom. Skal eier-andelen kunne selges, til hvem og til hvilke vilkår? Skal den eller de andre sameierne ha forkjøpsrett – til hvilke vilkår (taksert markedsverdi eller av dette).


Hva skal skje ved en sameiers død? Om man ikke avtaler noe . Overdragelser til for eksempel barn eller ektefelle vil således som regel ikke utløse forkjøpsrett. Hvis tingen ikke kan deles, må oppløsningen skje ved at tingen selges slik at salgssummen deles i .

Regler om forkjøpsrett finnes dessuten i en rekke andre lover, blant annet sameieloven , selskapsloven og aksjeloven. Cand jur studiet ved Universitetet i Tromsø. INNLEDNING ‑ PENSUM OG ANDRE KILDER. Ressursforvaltningsretten er nytt fag på avdeling i og med innføringen av ny . Når part i sameige skiftar eigar, har medeigarane forkjøpsrett. Vil to eller fleire av medeigarane ha parten, skal kvar av dei få så mykje at.


Spørsmålet i saken var om avtalen uttømmende regulerte oppløsningsretten. De andre sameierne vil også i oppløsningstilfellene ha en forkjøpsrett ved et. Til det sa Høyesterett at forutsetningen for oppløsning i så fall måtte . Edit: Når det gjelder det du spør om i første post, så har altså sameiere forkjøpsrett ved eierskifte til andre enn nærstående.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.