tirsdag 21. juli 2020

Støpe i kuldegrader

Det er mulig å støpe betong også i kuldegrader , men det bør tas hensyn til dette ved at det gjøres spesielle tiltak. Når betong binder av og herder, så foregår en kjemisk reaksjon mellom sement og vann. Som alle andre kjemiske reaksjoner er også denne temperaturavhengig. Hvis du skal støpe ved temperaturer lavere enn °C må du være obs på ulike forholdsregler.


Dette er ikke spesielt krevende så lenge du gjør de rette tiltakene. Det første du må sørge for er at det ikke skal støpes mot frosne flater – la forskalingen være snø- og isfri.

Når du bestiller ferdigbetong så presiser at . Det er fullt mulig å støpe i kuldegrader , det krever ekstra tiltak som beskytter den ferske betongen mot å fryse for tidlig. Kontakt oss i tillegg for valg av riktig betong til vinterstøpen din. Jeg bestiller betong med varme og industrisement ved støping i kalde perioder, samtidig som jeg prøver å varme opp forskalingen på forhånd.


Skal til å støpe ringmur nå i disse dager. Metode: Vartdal 60cm ringmurselementer. Værmeldingene melder kuldegrader helt ned i -10. Er det forsvarlig å støpe i så kaldt vær?


Følg byggingen av IEC-HUS.

Diana Exclusive Extended. Hei Vi har fått IG fra kommunen (enebolig på Østlandet), graverne starter om dager, deretter skal det støpes såle på mark (sprøytebetong). Betongselskapet sier at det ikke kan støpes hvis det blir -grader ute, men inntil dette går det fint. Hey'di Frost KF virker også som akselerator og påskynder herdingen. Eller er det andre maksgrenser for . Altså - betongen skal fylles i forskalingsblokk og nå er det jo så flott ute at det fort blir noen få minusgrader ute.


Bruker Portlandsement FA, eller st. Betongstøping i kaldt vær kan være en utfordring. I kaldt vær, ved temperaturer under frysepunktet, vil vann fryse og forhindre betongens hydratasjonsprosess. Normalt vil støping i kaldt vær ta lang tid og være kostbart.


I tillegg kan resultatet bli betong med dårlig kvalitet, med: Irreversibelt lavere styrke og holdbarhet på . Ved sterk kulde bør man beskytte det ferske murverket for å hindre en for rask nedkjøling. Bruk vintermatter, presen- ning eller plastfolie som dekke. Da vil fugemørtelens temperatur holde seg over frysepunktet vesentlig len- gre enn når muren er ubeskyttet.


Hvor lang tid tar det før betongen er hard og tåler vann og kulde ? Tar ikke betongen skade av slik kulde ? De undersøkelsene vi har gjort ved å bruke nye metoder der vannbåren varme blir brukt i støpeprosessen gjør at det kan støpes betong uavhengig av temperatur, sier forskningsleder og betongekspert Bård Arntsen. Termometeret viste kuldegrader i dag morges.

Noen steder klarer entreprenørene å støpe ved å bruke varme og pakke inn forskalingen, sier Trond Næss. Men han har lite imot at arbeidet utsettes. Hvis det blir mer enn kuldegrader , er det ikke uvanlig at vi ikke kan støpe.


Problemet er at betongpumpene stopper. Da må vi fyre på betongen med diesel- varmere. I verstefall kan hele arbeidet stoppe opp. Det har ikke skjedd så langt i vinter, sier Kurud.


Frivillig Samme mann forteller . Snøfjerning med steam før støping av betong. Foto: Magne Maage, Skanska Norge AS. STØP AV BETONGPLATE - VEILEDNING. Mange tenker at når vi har en varm og fin dag må det være flott vær for støping , men det kan kanskje være det mest kritiske værslaget. Dersom temperaturen er nærmere null og det kan risikeres kuldegrader ut over de første nettene, må støpen beskyttes for varmetap.


Holdfasthetsveksten til mørtel og betong kan, selv med tilsatt Antifrost, gå sakte eller stoppe helt . Dette er et tilsetningsmiddel som senker frysepunktet på mørtel og puss slik at man kan utføre murarbeid ned til -15°C. I tillegg til å bruke HEY'DI Frost bør man ta de vanlige vinterforholdsregler ved betongarbeid i kuldegrader. Produktet påskynder også herdingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.