tirsdag 21. april 2020

Pex rør frost

Svært mange vannskader i norske hjem skyldes frost , og noen vannrør er mer utsatt enn andre. Bor du i ett nytt hus, kan du føle deg relativt trygg når kulda setter inn. Les også: I disse boligene er rørene i ferd med å eldes. Plastrør tåler frost best.


Lenge var vannrør av kobber det som ble brukt i norske . Kobberrør er den rørtypen som er mest utsatt for frostskader fordi rørveggen er lite elastisk og sprekker ved volumutvidelse.

Det vil hjelpe mot frost å isolere kaldtvannsrøret så lenge det er noe gjennomstrømming i røret. Clas Ohlson kan også være en forsikring mot frosne vannrør. Pexrør tåler litt frost dersom det ikke får stå for lenge og utvide seg for mye. Ufølsomt for høye og lave pH-verdier.


Ingen risiko for korrosjon. Uponor Tappevannsystem PEX. Uponor Boligsprinklersystem (grønne varerør). I betong finnes alltid små luftblærer eller hulrom.

PEX (fornettet polyeten). Ligger disse mot røret under frost , trykkes rørveggen inn i disse hulrommene og røret perforeres, med lekkasje som konsekvens. Har lagt rørene slik at de har litt fall, samt at jeg har plassert tømmekraner på det laveste punktet. Passer på å åpne kraner og tømme pumpa.


Gjør man dette er kobberrør helt supert. Har i grunn ikke hart problemer med dette. Roth Metal Stålbend for føring av rør -i- rør mm. UPONOR Smart Aqua Avskjæringsverktøy til M7.


Ved innstøpning i betong er risikoen overhengende for frostskader (sprekkdannelse). Jeg skal montere frostsikker kran her. Dessuten hvordan isolerer jeg rørene ute best om det skulle komme frost før jeg evnt har stengt innekran og tappet? Røret sprekker og vannet strømmer først ut når isen igjen går over til vann. Det er vannrør uten gjennomstrømning som er mest utsatt for frost og eldre k obberrør tåler vanligvis mer en nye type rør pga tykkelse på godset.


RIR – Rør i rør brukes ved sikker skjult legging av røret. Driftstrinn benyttes i sterke kuldeperioder eller sammen med termostat og føler i . Rørene benyttes for varmt eller kaldt vann og er spesielt egnet for bruk på hytter som har åpent forlagte rør under hytta. Har det kommet så langt at rørene dine har frosset kan du i første omgang prøve deg med å varme opp rørene med en hårføner eller noe annet.

Det beste du kan gjøre er å stoppe problemet før det oppstår, og ifølge Wang er det tre enkle operasjoner du kan gjøre for å forebygge frosne . Unngå lekkasjer fra tekniske installasjoner tilkoblet vann. Monter lekkasjestopper på alle tekniske vannførende instal- lasjoner som er plassert i rom uten sluk. Installasjonene bør stå på oppsamlingsbrett.


Tekniske installasjoner tilkoblet vann er vaskemaskin, opp- vaskmaskin, kjøleskap, varmdrikkautomat, benkebereder. Jeg vil have vandinstallation i min garage som er sammenbygget med huset, der er så vidt jeg kan se to.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.