tirsdag 29. oktober 2019

Muggsopp i kjeller

Fukt i kjeller skaper den karakteristiske kjellerlukten. Den er igjen et tegn på at det er på høy tid å utbedre fuktproblemet i boligen. Råtesopp svekker konstruksjonene. Har du tenkt over at ting du har i kjelleren kan være en bidragende årsak til muggsopp , fuktskader og dårlig inneklima i huset ditt?


Muggsopp vokser bare hvis luftfuktigheten i . Fakta om muggsopp fra IKTAS.

Hva er muggsopp , og hvor finner vi den. Hva gjør jeg hvis jeg oppdager muggsopp i boligen. Vi har et ganske gammelt hus med kjeller.


Nå har vi funnet mugg på den ene veggen som bare er pusset mur. Hvit fuzzy bomullsliknende mugg. Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam anbefaler folk å sjekke både loft og kjeller for muggsopp og fukt. I vinter har det vært mye kondensproblematikk. Takkonstruksjonene blir kalde og loftet blir kaldt.


Stikk hodet opp på loftet og vurder - er det mørke flekker?

Lys langsmed takbordene, så har du full kontroll, . Mikroorganismevekst ved fuktskader gir også skadelige giftstoffer, såkalte toksiner. Mykotoksiner fra muggsopp setter seg i tekstiler, treverk, møbler m. Mistenker du fuktproblem og har kjeller, kan du gå ned dit og lukte. Såkalt kjellerlukt kjenner de fleste igjen. Den kan være et tegn på fukt som angriper organisk materiale, men behøver ikke å bety det.


Hvis du derimot kjenner lukt av muggsopp i kjelleren , bør du reagere, sier Zachariassen. Kjelleren påvirker hele huset. Om sensommeren, da det gjerne er varmt og fuktig får du kondensskader i . Vekst av muggsopp innendørs kan gi betydelige helseskader.


Kontroller først at det ikke er noe så enkelt som mugg i brødboksen eller i andre lagervarer. Lukt fra muggsopper kommer vanligvis fra muggsopper i vekst og i liten grad fra hvilende muggsoppkolonier (når materialet er tørt). Ved grundig inspeksjon i bla. Det er ikke alltid lett å oppdage fukt og sopp da denne kan være gjemt under tapet, bak møbler, under gulv og i selve bygningskonstruksjonen.


Når du daglig lever i et miljø med lukt av fukt og sopp så vil du etter hvert ikke kjenne lukten. Er du i tvil, et tips er å la andre ta en luktetest. Slik avslører du muggsopp. Husk at ba kjøkken og kjeller er mest .

BAKSIDEN AV BILDET: Kondens og muggsopp i maling, lim og sparkel bak bilde som henger på kald murvegg. Man kan kjenne fuktproblemer eller muggsopp ved lukt - den typiske kjellerlukten. Det er imidlertid ingen grunn til panikk om det lukter litt kjeller , for ifølge Holme kan man ha noe fukt uten at det er et . Ifølge Norstein, holder det I utgangspunktet å ta en fuktighetssjekk og se etter sopp og råte én gang om året – og da bør du unngå å gjøre det på den fuktige tida av året.


Man bør ha med en fuktmåler. Sanering av sopp som lager råte. Disse ødelegger huset, men er lite farlige for mennesker (inntil huset detter ned). Boliger som er mer utsatt for muggsopp. Utsatte boliger er ofte bygget over en fuktig kjeller , for eksempel en krypkjeller med jordgulv.


I nye boliger vil isolasjon og moderne membraner til en viss grad bidra til å minske risikoen, men også her er problematikken vanlig. Utbedringskostnaden er ofte høy, da problemene normalt . Det finnes andre ting vi kan gjøre for å unngå usunn mugg. Ett av dem er å kontrollere fuktigheten. Slik gjør du det: Mugg elsker varme steder med dårlig ventilasjon. Derfor finnes mugg ofte på steder som i kjelleren , i kjøkkenets hjørner , skap og lagringsrom med mer.


En enkel løsning er å sørge for god nok ventilasjon. Så, etter å ha flyttet litt møbler har vi funnet muggsopp i kjeller og en stripe på stueveggen. Av hensyn til ettåringen og oss selv har vi nå flyttet ut til boligen har blitt sjekket av fagfolk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.