torsdag 27. juni 2019

Torv på tak

I Norge har vi lange og gode tradisjoner med bruk av torvtak. Opprinnelig var torven takets isolasjon. Samtidig var og er det også viktig med laftebygg å få god tyngde på taket for at laftet skal sette seg, dvs at stokkene blir presset godt sammen så veggene blir tette. Dette gjelder fortsatt. Torvtak betegner et tak som er tekket med torv på en vanntett undertekking, i eldre tid som regel av bjørkenever.


Tak har vært tekket med torv siden forhistorisk tid i Skandinavia og enkelte andre regioner.

Tekking med torv stiller spesielle krav til takkonstruksjonen. Krav til snølast varierer fra. Takfallet bør ikke være for stort av hensyn til sig. På brattere tak enn 25º bør torvlaget armeres med fiberduk eller geonett.


Det viktigste med et torvtak er det naturlige. Fargene som går i ett med naturen. Dype røtter som suger til seg næring og tåler det skiftende været på fjellet.


Denne kvaliteten får vi når vi skjærer torv direkte fra bakken. Vi tar med oss en bit av det gode stølslivet opp på taket.

Grunnverdi for kommunen med ev. Spennvidde Snølast på mark1. Minstetykkelse på taktro for tak tekket med torv (mm) mm. Kryss-finer OSB-plater Spon-plater Bord. Gammel tradisjon tilsier bruk av never som underlag for torv.


Men never er vanskelig å få tak i, og det er få som behersker den tidkrevende leggeteknikken. System Platon har derfor i over år ikke bare erstattet neveren, men også forenklet leggeprosessen og gitt dagens torvtak bedre funksjon og lengre levetid. Skifer, teglstein, torv eller tre. Hva skal du velge på taket - hyttas femte fasade? Vår patenterte løsning sørger for at torvtaket ligger stabilt.


Blåser ikke bort, synker ikke sammen, siger ikke. Kan legges på tak med helling opp . Torvtak har vært brukt i Norge lenge, og det er sammen med flistak det historiske taktekkingsmaterialet her til lands. Før var det neverflak som lå under torva. I dag brukes grunnmursplast. Ny interesse for gamle tak.


Nytt fra SINTEF Byggforsk. Tak med never og torv har eldgamle tradisjoner i Norden, og interessen er også i dag stor for å legge torv på taket. Når dette er på plass, så legger man torv.

Finn veibeskrivelse, kontaktinfo, regnskapstall, ledelse, styre og eiere og kunngjøringer. Hvorfor bruke kompakt torvtak? U-verdiene er beregnet med varmemotstanden fra torvlaget, men . Torva leveres i sekker med liter torv som skal tømmes ut på taket. Vi beregner sekker pr m2. Vekten av 1mm torv er ca.


Forventet levetid: Membran har forventet levetid opp til år. Vedlikehold: For å få et vakkert torvtak som holder seg år etter år, er det viktig med årlig vedlikehold. I løpet av det første vekståret vil taket etablere seg og du vil få . Tradisjonelt besto oppbyggingen av torvtak av fire lag: taktro, tettesjikt, torv og ytre taktekking. Underlaget for et tak med never og torv var et plant bordtak, troet. Disse ble lagt på tvers av bærekonstruksjonen.


Tettesjiket besto av bjørkenever, som ble lagt i flere overlappende lag direkte på bordtaket. For dem som skal ha gress på taket kreves det en viss spesialkunnskap. Ved for bratte tak er det fare for at torven begynner å sige. Hvor tung torven er avhenger av flere faktorer, som torvtype, nedbørsmengde og vanning. Det gamle torvtaket bestod av never som ble lagt lagvis på bordtaket.


Stukken torv fra voll eller eng ble lagt oppå, og hadde som funksjon å holde den vanntette neveren på plass. Dagens moderne bygg krever større sikkerhet. Det er nå utviklet et ekstra robust underlagsbelegg som gir taket full beskyttelse.


Alternativt kan det legges et lag med komprimert jord nederst, deretter jordarmeringsnett og et lag med stukket torv på toppen eller ferdiggras. Taket sås med frøblanding for torvtak. Såing sløyfes ved bruk av torv som har frø innblandet. Litt avhengig av takvinkel, underlagets friksjon og type torvløsning legges det ekstra .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.