onsdag 30. januar 2019

Høye radonverdier

Det som kan være vanskelig, er å få folk til å gjøre tiltak dersom de har høye radonverdier i boligen. Det er ingen automatikk i at de som har . Er du en av de mange tusen som har for høye radonverdier i et eller flere rom? Vi opplever i disse dager at antall henvendelsen øker . Hvis du har målt svært høye radonnivåer kan du vurdere å gjøre midlertidige tiltak frem til permanente tiltak kommer på plass. For høye radonverdier i boligen kan føre til lungekreft.


Mer om radontiltak for kraftig reduserte radonverdier i boliger og arbeidsplasser.

Det er kartlagt høy radioaktivitet i granittene innenfor tett befolkede områder sørvest for Bergen sentrum. Helsevernetaten i kommunen ber alle huseiere om å . Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa. Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare . Målinger som nylig er avsluttet ved samtlige skoler og kommunale barnehager i Kristiansand viser for høye konsentrasjoner av radongass flere . At et område er merket med høy aktsomhet betyr at det statistisk sett er større sjanse for at det er forhøyede radonverdier i hus som ligger i dette . Ved spontant radioaktivt nedbrytning av radon dannes såkalte radondøtre.


Disse fester seg til lungevevet og avgir stråling. I Lier kommune ble det vinteren 20gjennomført 3målinger av radonkonsentrasjonene i bolighus. På bakgrunn av forskrifter har eigendomsavdelinga i Hordaland Fylkeskommune gjort målingar ved skulen i vinter. Les avisartikkelen fra Harstad Tidende som omhandler boligsalg av bolig med utleiedel og eventuelle konsekvenser med høye radonverdier. I forbindelse med overtakelse av en eiendom på Gausel i Stavanger har jeg målt Radonverdiene på bakkeplan.


HØYE RADONVERDIER: For to år siden ble det målt radonverdier over maksimumsgrensen som er 2Bq/m³ på Storsteinnes skole som vi ser til høyre på . Norges geologiske undersøkelse (NGU) publiserte nye urankart hvor synlig naturlig radonen er på vestlandet. Radonjegeren gjør alt innen radonmåling og radonsanering i Stavanger og Sandnes. Etter radonmåling eller befaring kan vi stå . Radon: Det er målt for høye radonverdier ved Ridabu skole. Lovisenberg barnehage har hatt for høye radonverdier i en måling. I løpet av vinteren og våren er det målt radonverdier opp til 6på Hegg skole – mens tiltaksgrensen er på 100.


For et par uker siden ble det målt radonverdier på opp mot 5becquerel i en kjeller som skal bygges om til leilighet i Haugesund. Mer enn halvparten av vestfoldboligene som ble målt i fjor hadde for høye radon-verdier. Disse lå på utvalgte steder over vinteren før de ble analysert.


Vi hadde ikke radon i rom vi oppholder oss i, . Radonverdier i nordiske hus høyest i verden. Høye radonnivåer innendørs er en medvirkende årsak til økt risiko for lungekreft. De høyeste radonverdiene på Marikollen var på hele 19Bq/m3.


Statens strålevern og Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler tiltak . Kartlegging fra Oslo kommune viser at høye radonverdier er fordelt på alle bydeler, men med spesielt høy risiko i enkelte områder. Målinger viser at det må til mottiltak for å få ned radonverdiene blant annet på Lesja skule. Lesja kommune har foretok i fjor måling av radon i . Statens Strålevern oppfordrer huseiere om å ta målinger. Dine Penger: Høye radonverdier er helsefarlig og kan i verste fall føre til lungekreft og derav dødsfall.


Unngå dette ved en enkel test av radonnivået. Mange steder på Hadeland er det svært høy forekomst av radon. Røyker man ved siden av å leve i en bolig med høye radonverdier er man . Flymålinger viser høye radonverdier i Tysvær og Sveio.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.