torsdag 20. april 2017

Drensrør legging

Håper noen kan hjelpe meg med noen småting nå som jeg skal legge dreneringsrør. Bør jeg velge dreneringsrør på kveil eller slike stive rør som skjøtes? Hva holder lengst og hva er prisforskjellen? Har dette noen betydning?


De fleste av oss har ikke forutsetninger for å følge med når entreprenøren graver opp rundt kjelleren og legger ny drenering.

Her gjennomgår vi hvordan dreneringssystemet må bygges opp for å holde over lang tid. Det handler om å ta hensyn til hvordan vann oppfører seg under bakken. Byggforsk anbefaler at man som et alternativ kan legge et såkalt drensrør midt inne i pukken.


Drensrørets hull må ligge opp. Røret vil fungere som et såkalt overløp, som vil sikre at vannet ikke stiger for høyt i grøften. Deretter legges fin pukk . Legg fin pukk opp på den grove, .

Når alle porene er fylt opp med vann, dårlig vekstmedium. Dårlig drenert jord er mer erosjonsutsatt. Andre vekster konkurrerer ut kulturvekster (vassarve, krypsoleie, linbendel , sølvbunke som eksmepel). Grøfting fører til høyere jordtemp, tidligere opptørking, tidligere våronn, større og djupere . Rette, dobbelveggede dreneringsrør av PEH brukes i stor utstrekning innen bygg og anleggsbransjen der legging skjer manuelt. Når det stilles krav til vannledningsevnen, som f eks ved stamledninger, drenering av svært porøse jordarter eller . Korrekt anlagte drensrør og godt drenerende masser rundt grunnmuren er god forsikring mot fuktskader.


Plastrørprodusentene i Norge har utarbeidet felles anvisninger for legging av rør. Takvannet føres i tett ledning til drenskummen. Dette sikrer kvaliteten ved at utførelse ikke er en konkurransefaktor.


Ved å følge disse anvisningene oppnås deformasjoner som er godt innenfor de krav som stilles og rørene utsettes ikke for tilleggsbelastninger som kan redusere levetiden. Lager du en slik pølse av pukk som er pakket inn i god duk, vil pukken i seg selv drenere så godt at du ikke trenger å legge et drensrør i pukken. Vannet vil følge pukken, og drensrøret vil være knusk tørt innvendig på grunn av at det faktisk er overflødig.


Duken kalles faktisk masseseparasjonsduk fordi den hindrer at . Etter gravingen starter Per Arne Rønning jobben med å drenere rundt grunnmuren. Først må muren tørke noen dager.

Så skal grunnmuren kles . Spissende og muffe rengjøres før montering. Smøremiddel må brukes hvis pakning benyttes. Pakning monteres i første rille på røret. Legging av drensrør , Isolering og masseutskifting rundt grunnmur.


Leggeanvisning for DV overvannsrør – Norsk Wavin. Den riktige rekkefølgen før rehabilitering av kjeller eller sokkel! Reduser arbeid og kostnader ved grøfting! Bruken av filterrør øker på landsbasis. Nederland og Tyskland har brukt drensrør med filter siden 70-tallet, og fordelene er mange: – Enklere og raskere legging av rør.


Syntetisk filter som ikke råtner. Filter tilpasset jordtype. Pakket, vassmetta jord gir ofte dårlige avlinger som resultat. Dette heftet kan brukes som en sjekkliste mht.


Blaute partier (problemet ligger ofte i overkant av blauthølet). Er det tilstrekkelig med . Jeg driver med graving, derav mye grøfting. Skal inkludere ros. Lurer på å innføre meterpris som et alternativ til vanlig timepris, hva synes folket om dette?


Inkludert: -Grave grøft - Legge rør -110mm dobbeltvegg drensrør -Singel -Legge over grøften, sortere ut stein. Tenker da på grøfting av dyrket .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.