tirsdag 10. januar 2017

Impregnering av trevirke

I Norden er det etablert fire impregneringsklasser for impregnert trevirke. Dette gjør det velegnet til bruk der holdbarheten er ekstra viktig. Hvor dypt er avhengig av tre - slaget. Impregnert tre og kundene.


SFT får en del spørsmål om impregnert tre.

Tanalit og Volumanit er brukt til impregnering. Miljøvernmyndighetene arbeider med å redusere bruken av stoffene som brukes til impregnering. Trykkimpregnert trevirke er beskyttet mot råte- og insektangrep . Det er innført regler som begrenser både produksjon, import, . Begrensninger for impregnering av trevirke.


Statens Forurensningstilsyn (SFT) foreslår å gjøre det forbudt å impregnere trevirke med kobber, . Trevirke Anvisningen om trebeskyttelse er revidert for å få med de siste anbefalingene og kravene til midler, metoder og bruksområder for behandlet tre.

Anbefales på fuktutsatt treverk. Egner seg også som impregnering på trebåter. Gammelt (trykk)impregnert trevirke kan inneholde CCA (kobber og verstingstoffene krom og arsen) og tjærestoffet kreosot. Kreosot inneholder kreftfremkallende . Gjøco Dekksolje er en . Det importeres furu, vanligvis fra Sverige eller Finlan for impregnering. Nasjonal kontroll av impregnert tre.


Klasse AB Trelast over mark. Oljebasert impregnering og kreosot- impregnering medfører ikke slik dimensjonsforandring eller fiberreisning i det impregnerte trevirket. Stoffene ble brukt til impregnering av trevirke for å motvirke eller forsinke forråtnelsesprosesser i treet og er blant annet brukt i lekeplasser som . Tester viser at enkelte parti trykkimpregnert trevirke som selges i dag, ikke holder tilfredsstillende kvalitet på grunn av mangelfull impregnering. Levetiden til tre i sjøvann er ikke lett å forutsi, siden den er avhengig av.


Det har lenge vært strenge restriksjoner for å bruke kreosot til impregnering av trevirke. Et EU-vedtak gjør nå at dette skjerpes ytterligere inn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.