tirsdag 21. juni 2016

Slipe og lakke parkett

Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Utstyr kan du få leid hos de store byggevarehusene, for eksempel Maxbo. I følge Ifi trenger du tre forskjellige slipemaskiner : en gulvsliper, en kantsliper og . Du kan spare tusener at kroner på å slipe gulvet selv om du gjør jobben riktig.


Får du ikke fjernet slipesporene og avsluttet med et glatt gulv, kan det være så godt som umulig å gi gulvet en lakk som holder etterpå.

Slik reparerer du skadet parkett. Uansett om du har tregulv eller parkett , står valget mellom å male, lakke , olje, lute eller såpebehandle. Eller en kombinasjon av flere. Vi har akkurat kjøpt et gammelt hus med mm eikeparkett (finsk leverandør) i den forholdsvis store stua. Samboeren min forhørte seg litt med broren sin som nylig har vært igjennom det samme.


Han mente at vi ikke burde . Jeg har akkurat kjøpt ny leilighet med eikeparkett.

Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få lysere gulv. Kan det slipes og evt kalkes. Det finnes flere veier til lysere parkett. Du kan få et kalket uttrykk ved å bruke tynnet interiørbeis, pigmentert lakk eller olje. Skal du lakkere gulvet stilles det ikke krav til nytt treverk, men det er alltid en fordel å starte med blanke flater.


Det bør være over grader i rommet som skal lakkeres. Har du et gammelt og slitt gulv, lønner det seg å slipe bort eventuell gammel lakk , og slipe ned gulvet til det er glatt og jevnt. Heldigvis ble vi tipset om et firma som kunne forvandle den parketten vi hadde. Vi endte dermed opp med å slipe ned gulvene i absolutt alle rom, for deretter å gå over med hvit innfarvingsolje og matt lakk.


Ikke bare gjorde de jobben i . På tide å lakkere tregulvet? Da er det bare å slipe , tørke, olje og olje på nytt. Men begynn med å se filmen.


Så lenge overflaten er ren, er det bare å male i vei. Et intakt parkettgulv er omtrent like enkelt.

Dra lett over gulvet med sandpapir for å sikre vedheft. Til slutt gjenstår bare å velge . Du trenger altså ikke slipe bort lakk eller olje for å male parketten. Type Kährs parkett, 15mm Eik. Står i specs at toppsjikttykkelsen er 4mm. Aldri vært lakket eller slipet tidligere.


Stue og kjøkken som jeg ønsker fikset litt på er ca. Unngå direkte sollys, og arbeid i samme retning som veden går i parketten. Når lakken har tørket, nedmattes fiberreisningen med slipebrett og slipepapir ( korning 180). Du bør påføre minst to strøk lakk på gulv som tidligere er lakkert.


De fleste typer parkett , tregulv og trapper kan slipes og bli helt som nye, forklarer han. Heltre plank kan slipes. Vi fant (som nevnt her) det gamle gulvet under laminatet i begge stuene.


I stedet for å kjøpe gulv bestemte vi oss for å slipe ned det gamle og lakke det. Vi funderte en stund på om vi skulle bruke håndverkere, men for å spare penger (og vise at vi kan) kastet vi oss over oppgaven selv. I beste Gjør Det Selv-stil gikk vi på med . Det er en eike parket har vært der siden midten på tallet. Primær målet er å få en homogen farge på gulvet,, ikke nødvendigvis å fjerne dype . Gulvet er relativt slit. For dette er et tidkrevende og arbeidsintenst prosjekt.


Det skal rives og skrapes, stifter og spikrer må ut, og når det gamle gulvet endelig ser dagens lys igjen, står du foran tre runder med sliping og flere lag med lakk. Stilt overfor alt dette, kan det være fristende å heller gjøre som generasjoner før deg: Legge . Blir ikke lakken grundig slipt vekk før ny lakk påføres, vil gulvet se forferdelig skjoldete ut. Du kan også slipe for langt og ødelegge bordene, sier Svein Erik Haland i Haland Parkett - og trappesliping på Nesodden. Han er blitt godtatt som medlem i Norges Parkettsliperforbund , som stiller kvalitets- og . Er gulvet tidligere behandlet, må du vurdere om gulvet må slipes helt ne eller om det holder å mattslipe det. Start lakking langs listene.


Støvsug godt og tørk over med mikrofiberklut. Hell lakken ut på et mindre . Noen som har peling på hva et firma tar for å slipe og lakke parkett ? Firmaet jeg jobbet for tok rundt 2kr per kvm, det er med sliping og lakkering. Prisen vil være litt høyere hvis parketten er veldig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.