onsdag 6. april 2016

Fuktskader bad

Fire av ti vann- og fuktskader oppstår på badet og er det rommet i huset som er mest utsatt for fukt. Mange av skadene kan unngås med bedre vedlikehold. Bad bør være bygd etter Byggebransjens våtromsnorm for å være sikker på at fukt ikke oppstår.


Sørg for å få dokumentasjon fra håndverkeren på at denne normen er fulgt dersom du pusser opp badet , det kan ha mye å si for salgsprisen den dagen du skal selge. Bygger du bolig, bør du bruke materialer og .

Et vannskadet eller fuktskadet bad er dessverre en gjenganger ved kjøp og salg av eiendom. Boligens bad er spesielt utsatt for denne type skade, fordi det her brukes mye vann, og deler av dette renner ofte rett ned på gulvet gjennom ulike dusjløsninger. Dersom det ikke er benyttet forskriftsmessig riktig . Mange boligkjøpere oppdager dessverre feil og mangler ved boligen. En gjenganger er fuktskader på bad.


Vannskader og fukt på badet koster millioner. Skal du kjøpe ny bolig bør du se på denne sjekklisten før du legger inn bud. Da er det ikke sikkert forsikringen din dekker det.

Har du fått vannskader på badet ? Brune flekker på veggen bak badekaret. Antydning til sopp i kroken ved toalettet. Svarte skjolder på tapetet. De fleste av oss har hatt fuktskader på badet.


Du kan gjøre flere ting for å unngå at skadene blir store. Rørkjøp tipser deg om hvordan du kan forhindre fuktskader og hjelper deg hvis problemene oppstår. Dusjvanene til ungdom er en viktig årsak til at tusenvis at norske bad er blitt fuktskadet og ødelagt de siste årene, mener norske rørleggere.


Unge i dag dusjer tre ganger så ofte og lenge som min generasjon, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters . Vi har fukt på badet vårt, vært inne med fuktmåler og sjekket. Hvordan går vi frem med tanke på forsikring? Hvem kontakter vi først?


Det er spesielt stor fare over badet i annen etasje hvor du har downlights. Med dem kan det gå mye varm luft opp til loftet – hvis de ikke er satt inn riktig. Der luftingen er trukket gjennom baderomstaket og loftet, sjekk at det ikke er kondens eller vannlekkasjer langs rørene oppe på loftet , sier Mohn Jenssen. Det er også viktig at man er oppmerksom på fuktkilder i huset som bad , badstu, dusj, vaskemaskin og tørketrommel.


Det er viktig at slike steder er godt utluftet.

Rom som befinner seg bak dusjen burde sjekkes ekstra nøye for det oppstår ofte fuktskader i veggen. Rengjør under dusjkabinettet med kar og . Omfattende fuktskader i rom hvor man oppholder seg over lengre ti gir størst helserisiko. Det er fukt i soverom og på bad hvor vi oppholder oss mye som Folkehelseinstituttet er mest bekymret for. På tross av det kan ikke forskerne si sikkert hvor mye fukt eller muggsopp som er helseskadelig i innemiljøer. Når du måler på badet er det lurt å gjøre det etter at det er stått ubrukt en stund.


Er det ikke brukt på fire-fem dager og det fortsatt er fuktig, så kan det bety at det må sjekkes nærmere, understreker Austigard. Ellers gjelder det å måle på flere steder og se etter forskjeller. Vær obs på at fukten kan ha store problemer med å tørke ut hvis luftfuktigheten i rommet til stadighet er for høy. Men har du god ventilasjon på badet så kan det være en god start å bruke kabinett.


En utett membran på badet kan føre til svært kostbare fuktskader. For vanlige folk er det umulig å oppdage skaden før den har skjedd. Og da vil de fleste få seg en overraskelse. De må erstatte mye av skaden selv. Hva man får dekket på forsikringen varierer.


Noen forsikringer erstatter kun skader som har . Av alle boligene hadde prosent fuktskader som ble anbefalt utbedret. I tillegg hadde fire prosent av boligene så alvorlige fuktproblemer at akutte tiltak var nødvendig. Halvparten av disse gjaldt bad.


Ta høyde for at badet må pusses opp i nær fremtid. Dette utgjør en relativt stor andel av. Hvis det er montert dusjkabinett, spør hvorfor.


Badekar Spør hvor lenge det har vært montert og titt gjerne på gulvet under karet etter skjolder, sorte prikker og mørke flekker. Bak kjøkkenbenk og vask kan det dannes mugg dersom vann får lekke fritt. Hold øye med potensielle fuktkilder. For eksempel badstue, vaskemaskin og tørketrommel, i tillegg til bad og dusjsone. Rom som ligger inntil dusjvegg bør sjekkes nøye for å unngå fuktskader i veggen.


Kilder: Bo bygg og bolig. En viktig årsak til at tusenvis at norske bad er blitt fuktskadet og ødelagt de siste årene, mener rørleggere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.