fredag 8. januar 2016

Oppussing bad regler

Vi i villa sin ekspert på våtrom, Bjørn Grimsru som er fagsjef i Fagrådet for våtrom, forteller at det er mange feller å gå i når man skal pusse opp badet. Fortsatt er det mange som velger bedrifter uten dokumentert . Vil du pusse opp eller bygge badet selv? Du bør likevel ikke sette i gang før du er helt sikker på hva du holder på me for du blir blant annet ansvarlig for at arbeidene er utført i henhold til gjeldende regler.


Det ene året er ting forbudt, det andre ordet er de blitt mildere på noen områder og blitt strengere på andre.

Før kunne man gjøre en del, så fikk man nesten ikke lov til noen ting, og nå har man vel lov til å gjøre litt igjen, men hva? På gulvet ligger det gamle fliser som jeg . Men dessverre viser skadestatistikken med all tydelighet at det blir gjort mye uforsvarlig når det bygges nye bad eller pusses opp gamle. Reglene er selvsagt der for at dine verdier ikke skal gå tapt – og for at du selv ikke skal . Kravene gjelder både for bygningstekniske arbeider og for arbeider på installasjoner.


De gjelder både ved nybygging, bruksendring, ombygging, modernisering og rehabilitering. Ved oppussing av baderom gjelder kravene så langt det er mulig og slik at rommets tekniske og bruksmessige funksjoner ikke .

Det betyr at du ikke trenger å søke kommunen om å få pusse opp badet eller gjøre endringer. Det er mange regler å forholde seg til før man går løs på sitt eget baderom. Av: Christian Monge Hugsted. Ett år etter at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innførte søknadsplikt og krav om ansvarshavende for våtrom, snur hun og opphever den utskjelte regelen. Det ble for tungvint, for kostbart og for mye byråkrati.


Vi tar tilbakemeldingene vi har fått på alvor og lar folk ta ansvar selv, sier Sp-lederen til. Overlat vann og elektrisitet til fagpersoner. Vann og elektrisitet kommer ikke så godt overens, tross alt. Skal du gjøre elektrisk arbei som å legge varmekabler, er du faktisk lovpålagt å bruke en sertifisert fagperson. Hva kan jeg gjøre selv?


Jeg skal pusse opp badet. Se hva du er pålagt og ikke når du bestemmer deg for å pusse opp på egehånd. Har du planlagt å pusse opp badet selv for å spare penger?


Derfor er det veldig viktig at du får sertifiserte håndverkere til å utføre arbeidet slik at det blir gjort i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Husk å tegne en kontrakt slik at dere . Når arbeidet er ferdig skal du ha ferdigattest fra firmaet som har utført jobben, opplyser Vemund Eithun.

Neste år kan det komme regler i plan- og bygningsloven om uavhengig kontroll av byggeprosjekter. Da kan det bli enda et gebyr å betale for de som skal pusse opp badet. Men her noe du kan gjøre uten . Fra nyttår ble det slutt på søknadstvang ved oppussing av bad , men de betyr ikke at det er fritt fram for gjør-del-selv-rørleggere. Ta følgende scenario: Du skal pusse opp et bad hjemme i eneboligen, tomannsboligen, fritidsboligen eller leiligheten din (tiltaksklasse 1). Seniorrådgiveren trekker fram at noen selvbyggere er kjempenøyaktige, de som setter seg inn i regelverk og standarder eller konfererer med fagfolk.


Da burde ta en titt her, slik at du vet hva du bør og ikke bør gjøre. Vi guider deg med enkle regler. Bevar verdier og tørre rom med kyndig hjelp. Oppussing av våtrom bør utføres av håndverkeren.


Skal snart i gang med å pusse opp ett bad og lurer litt på hvordan de nye byggereglene funker i praksis. Slik jeg har forstått det, så må man ha en som er ansvarlig for byggingen (f.eks rørleggeren). Elektriker er jeg selv, så den biten er på plass, men det jeg lurer på er om jeg må blande inn enda flere folk i . Belegg på gulv og vegg, malt tak. Det er trangt med penger, så jeg lurer litt på hvor billig jeg kan slippe unna med en oppussing hvor jeg gjør mest mulig selv.


Hvis du først skal pusse opp badet , vil imidlertid reglene i Teknisk Forskrift (TEK) komme inn, og da er det bestemte krav som må oppfylles. Søknadsplikten ble også opphevet fra 1. Skal du pusse opp badet må du som regel bytte membran, men det finnes også unntak fra regelen. Det kommer an på badets alder og omfanget av oppussingsplanene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.