fredag 28. februar 2020

Mose på taket

Mange opplever at det gror godt med mose på taket. Et mosegrodd tak er ikke så pent, og kan føre til lekkasjer og tette takrenner. Slik fjerner du mose fra taket.


Det strides om hvor skadelig mosen er for taket , eller om det er mest av estetiske hensyn at mose bør tas vekk. Hustak belagt med ru takstein eller shingel gir ofte grobunn for mose !

Avrenning fra en ny smart skinne montert på toppen av mønet vil fjerne eksisterende mose etter noe ti og hindrer at ny mose , gress, alger og mugg dannes. Mosen gror frem av det . Du slipper skraping eller spyling. BESLAGET GJØR JOBBEN FOR DEG! I de fleste tilfeller er mose på taket bare et estetisk problem.


I noen tilfeller kan mosen gi gode vekstvilkår for andre planter som frør seg selv - og som har røtter som kan skade teglen på taket ditt. Før du går i gang er det lurt å tenke på sikkerheten når du skal jobbe i høyden.

Sørg for en stødig stige eller bruk . Først og fremst er det viktig å påpeke at profesjonell hjelp er det beste alternativ. Jeg har betongpanner fra sent 70-tallet ca. Det er flere firma i Trondheim som gledelig tar på seg slike oppdrag uten at det . På disse gror det en del mose på den ene siden av huset (der det er minst vindtrykk).


Jeg har fjernet en hel del av denne i dag, men lurer på om det finnes noe middel jeg kan spraye taket med for å hindre ny tilvekst? Er det store mengder med grønske og mose spyler du forsiktig av med hageslangen før du har på blandingen. På asfalt takbelegg spyles blandingen skånsomt av med hageslangen. På Decra takpanner kan høytrykksspyler brukes . Påvekster på taket er ikke bra, og det kan også være en årsak til at takstein sprekker.


Det har alminnelig sementtakstein som i de siste årene har fått noe belegg med mose som stadig faller ned. Hvordan kan vi best få denne mosen bort? På forhånd takk for svar!


Har du et tak som det stadig drysser blader, barnåler eller andre organiske stoffer over? Fjerning av mose på taket. Da har du ganske sikkert også en del mose på taket , hvis du ikke har vært flittig med skrape, børste eller høytrykkspyler.

Men det finnes en enklere måte å bli kvitt mosevekst på, den krever verken skrubbing eller spyling . Taket har ikke godt av å bli mosegrodd. Det gir ikke alltid så store skader, men mosen holder på fuktigheten og kan gi frostspreng når kulda setter inn - levetiden vil da reduseres på tekkingen. Har prøvd med sopp og algedreper (får det gratis) det hjalp litt. Prøvd forsiktig med høytrykkspyler, vet dog ikke hvor glad taksteinen er i det. Hang også opp kobbertråder langs møne i fjor, tror ikke det hadde noen effekt.


Har en del mose på taket mitt. Hva kan jeg ha på for å fjerne det? Maler,Taktekker Rengjøring og impregnering, sjekke om takpanner er hele og skifte ut de som eventuelt er ødelagte.


Rengjøre pipen utvendig og sjekke om den er i orden. Fikse det som eventuelt er galt. Huset er et enkelt 70-talls hus på1kvadratmeter. Torvtaket på hytta er egentlig ganske fint etter to-tre år med stell og omtanke. Men vi har et par problemer.


Mot nordøst er det en del mose nede ved takrennene. Mot sørøst er taket temmelig tørt, og vi har fylt opp alle hull og groper med vedlikeholdstorv. Men her står jo solen på store . Vi ser at klimaet blir mildere her i Norge, og det gir gode vekstvilkår for alger, mose og sopp.


For å fjerne mose fra taket kan du bruke egnede midler mot dette fra flere leverandører, blant annet de som produserer maling. Følg bruksanvisningen på det aktuelle produktet. Du kan også bruke en blanding av . Dette har trolig sammenheng med forurensningen som har økt med tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.