onsdag 7. desember 2016

Mugg på ved

I motsetning til hva mange tror, er det ikke røyken fra vedfyring, men mugg på veden, som er den største plagen innendørs for folk flest. Selv om veden ser tørr ut, kan den inneholde store mengder muggsopp. Det kan gi allergiske reaksjoner med vondt i hals og hode. Fant ikke noen tråd som kunne hjelpe meg med dette.


Har en vedstabel som har stått over en vinter og en sommer, dessverre med litt mye presenning over, så det har blitt dårlig luft og litt mugg i endene. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre med det.

Fins det noe middel jeg kan spraye på, eller vil dette forsvinne . Resultatet var at vi fant mugg i all . TV hjelper deg har kjøpt inn vedsekker fra åtte landsdekkende utsalgssteder, og undersøkt dem for mugg på laboratoriet til Mycoteam. Jeg har nok stablet for tett. Det er ganske enkelt å forsikre seg at man kjøper ved med god kvalitet, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i interesseorganisasjonen Norsk Ved til Abito.


Det første du må sjekke er vedens fuktighet, det andre er om den er full av mugg. Ved med mye mugg er ikke noe bra, altså. Så det du gjør når du . Mugg er fremveksten av slike sopper på organisk materiale.

Det ser vanligvis ut som et loddent eller dunete lag og kan ha farger som sort, hvitt, grønt, gult og rødt, avhengig av arten. Brennes veden, brenner jo soppen opp og ufarliggjøres. Men dere bør kanskje ikke lagre veden i stua eller andre rom hvor folk oppholder seg.


Min antakelse er imidlertid at dette ikke er mugg , men mycel av en relativt ufarlig vedboende stilksporesopp. Gå til toppen av siden . Vi kjøpte et par storsekker med ved (liter) i forrige uke, det viser seg at den ikke er så tørr som vi hadde håpet. Og nå ser jeg at det er mugg på en god del av vedkubbene. Tenkte jeg skulle ringe til leverandøren og klage på kvaliteten, men er litt usikker på hva jeg skal kreve. Eller kan man spise noen matvarer selv om det har kommet mugg på?


Er dette farlig, sånn at jeg . Ifølge seniorrådgiver hos Mattilsynet, Catherine Signe Svindlan bør man aller helst ikke spise mat som har mugnet. Muggcellene kalles hyfer og kan bare sees i mikroskop. Mange hyfer sammen kalles mycel, og er synlig uten mikroskop.


Muggsoppen kan i seg selv være en . Hyfene lager sporer som er soppens frø. Muggsporer finnes i lufta overalt på jorda, og veksten starter med en gang det kommer vann til. I løpet av noen uker med gode betingelser kan . Les mer om mugg på loft.


Fjerning av svartmuggsopp.

Hvis du oppdager svertesopp inne i huset eller leiligheten bør den fjernes. Siden den ikke er så pen å se på er det også mange som fjerner svertesoppen hvis den har angrepet treverket på utsiden av huset. Behandling av mugg på hest. Mugg er en hudbetennelse i kodeleddet på hesten som kommer av en sårinfeksjon. Huden i kodeleddet er tynn og følsom og passer man ikke på å holde det rent, blir det fort litt småsår.


Igjen er det funnet muggsopp på Dragvoll. Nå må hele bygget undersøkes, og det blir dyrt. Du åpner lokket på det siste glasset av den deilige ripsgeléen fra i fjor, og forventningen blir erstattet av et skuffet sukk. Og til tross for at det kan være fristende: Syltetøy og saft med mugg på må du kaste, selv om det er med tungt hjerte.


Har du lagt merke til noen små, grønne flekker i baderomstaket eller bak kommoden på soverommet? Det er sannsynligvis mugg eller en annen type sopp , som er langt fra uvanlig i norske hjem. Forskere ved Universitetet i Oslos biovitenskapelige institutt mener at alle har sopp i hus og holder på med et . De har eksistert fra tidenes morgen, og forskjellig slag av dem finnes nesten over alt. Der det er frost, ligger de i dvale.


Så snart det tiner, livner muggsoppene til. De vokser og sprer seg der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.