mandag 26. mars 2018

Godkjent rømningsvei vindu

Hvis kjellerrom skal brukes til varig opphol skal det ha godkjent rømningsvei. I henhold til veiledningen til TEK må vinduet i åpen stilling ha en fri åpning der høyde og bredde til sammen utgjør minst 5meter. Bredden må samtidig være minst 5meter og høyden minst 6meter.


Underkanten på rømningsvinduet skal ikke . Her finner du litt inspirasjon til vinduer som kan godkjennes til rednings åpning. På den måten får man et vindu som kan benyttes som rømningsvei.

Minste bredde på veis vindu: Utvendig karm mål = 6x 114 . Fra enhver branncelle for varig opphold skal det være minst to rømningsveier. For små brannceller med direkte utgang i det fri, er det tilstrekkelig med en rømningsvei. For å få et vindu godkjent som rømningsvei, skal det i et hvert enkelt tilfelle søkes om å få tiltaket godkjent. Det er flere faktorer som spiller inn. Eg vil lage soverom i kjeller under bakkenivå, og lurer på hvilke krav det er til vindus åpning.


Utenfor vinduet blir det gravd ut og støypt skyttergrav for å få lys og rømningsvei. Hvilke mål må det da være på denne skyttergrava for at åpningen skal bli godkjent. I kjellere er det anbefalt rømningsvei fra annet hvert rom.

Summen av bredde og høyde må være min. Det blir godtatt en fast installasjon som kompenserer for dette under . Regelen her er at den innvendige vindusåpningens lengde pluss bredde ikke skal være mindre enn meter. Samtidig skal innvendig vindusåpning være minimum 0. Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.


For at et vindu i kjelleren skal regnes som rømningsvei, må det i åpen tilstand ha en fri bredde på minst centimeter og en fri høyde på minst centimeter. Du kan ha andre mål på rømningsvindu fra kjeller som er godkjent etter eldre bygningsregler - sjekk med kommunen hvilke regler som gjaldt på oppføringstidspunktet. Skal du bruke kjellervindu som rømningsvei må det ikke være fare for at snø kan tette igjen vinduet . Byggverk skal prosjekteres og utføres for rask og sikker rømning og redning, og vinduer som skal kunne brukes som rømningsvei må oppfylle kravene som Byggteknisk Forskrift (TEK 10) stiller.


Her kan du lese mer om kravene til et rømningsvindu. Med andre or må vindu som skal være rømningsvei oppfylle disse minstemålene: fri bredde m. Rømningsvindu må stå i vertikal vegg, takvindu tilfredsstiller ikke kravet til rømningsvei. Utskifting til brannteknisk godkjente kledninger og automatiske slokkeanlegg er eksempel på risikoreduserende tiltak. Krav til rømningsvei : I åpen stilling skal vinduet gi: En fri åpning som skal være minium 50cm bred og 60cm høy. Denne anvisningen gjennomgår tilrettelegging for rømning via vinduer.


Anvisningen angir krav til størrelse på vinduene, utforming, antall og plassering i fasaden, samt avstand og atkomst til terreng. Vi vurderer å grave og sette inn godkjente vinduer. Har nå typiske kjellervinduer som er rett ved bakken, på grunnmuren.

Vinduer som rømningsvei. Ikke godkjent rømningsvei. Her er det mye mer enn rømningsveier å passe på.


Ut fra beskrivelsen er neppe dette rom som er godkjent som for varig opphol men boder (sekundærrom). I så fall må du søke bruksendring, og da må du forholde deg til byggteknisk forskrift. Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Rimelige og godkjente brannslukningsapparat fra deal.


Har leiligheten din et vindu eller brannstige som oppfyller kravene til alternativ rømningsvei, så holder det at leiligheten har direkte utgang til én rømningstrapp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.